LDA

Verslag LDA Kennismeeting - 21 februari 2019

Wow het werkt! Zo’n 30 deelnemers aan de LDA kennismeeting zijn, via hun E-ticket met de QR code, gearriveerd en kunnen direct parkeren in het Centre Court van de Brightland campus. Wat een prachtig gebouw, als een tempel van technologie, direct bereikbaar vanuit de autoweg.
De eerste LDA meeting van 2019, stond in het teken van design software tools.

Violetta Vladimirovna en Denis Khristolyubov van de Brightlands innovation start-up CAD Chain presenteerden hun plannen voor het gebruik van blockchain technologie in de CAD maakketen. Een vergelijkbaar approach om blockchain concepten te gebruiken in CAD files was een jaar eerder ook al geiniteerd op de campus.Het is mooi om te zien hoe researchers, ondernemers en software developers het blockchain concept implementeren in andere marktsectoren dan een digitale munt.

Het idee is om uw cadfiles te beschermen en via o.a. een token co-creatie en co- ownership te faciliteren in een geintegreerd verdienmodel. Dat voorziet zeker in een behoefte als u ziet hoe met name via 3D printen CADfiles via netwerken over de wereld worden verstuurd en o.a. gebruikt worden om objecten te printen. Zowel Violettta en Denis gaven te kennen dat om e.e.a. te realisren nog een heel research en ontwikkelings project moet worden opgestart en gefinancierd via crowdfunding.( via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt de presentatie ontvangen)

Lucien Douven van DSM engineering plastics CAE vervolgde onze kennismeeting met een presentatie over de ontwikkeling van simulatie software voor TP Filament based AM printing systems. ( FDM of FFF) . Hoe voorspel je de mechanical performance van producten, die je via AM technieken laat maken. DSM heeft een eigen BU m.b.t. materialen voor AM technologieen. Via haar dochter Desotech was DSM met haar fotopolymeren al eind jaren 80 betrokken bij AM via SLA. Dat het DSM serieus is om een grote speler te worden in het toeleveren van AM materialen blijkt wel uit de gedegen aanpak van deze researchontwikkeling. Daar is deze polymeerfabrikant dan ook bij uitstek voor geëquipeerd mbt kennis, test en analyse afdelingen. Lucien liet zien hoe alle aspecten van materiaal eigenschappen zoals viscositeit, temperaturen, effect van carbon vezels , orientatie m.b.t. layering een invloed hebben op de performance van het product. Net als de DSM CAE klanten service voor het simuleren van spuitgietprocessen zo is dit voor AM technieken ook in ontwikkeling.

Ron Lambi van Chill, Chemelot Innovation and Learning Labs, leidt in de pauze deelnemers rond op het CHILL lab. Stel, u heeft een fantastisch idee voor een innovatie in de chemie. U weet dat u iets bijzonders in handen heeft, maar om verder te komen is nader onderzoek nodig. Chemie is een kennis- en kapitaalintensieve sector, waardoor goede ideeën soms op de plank blijven liggen. Onnodig! CHILL – Chemelot Innovation and Learning Labs – versterkt de innovatiekracht en de concurrentiepositie van bedrijven die opereren in de chemie. Hoe we dat doen? Door de capaciteiten van aanstormend talent te combineren met de kennis en ervaring van doorgewinterde professionals. Door moderne onderzoeksfaciliteiten beschikbaar te stellen en door praktijkgerichte trainingen en masterclasses voor professionals aan te bieden. Kortom: wij helpen uw ideeën succesvol te maken. ( Meer info zie www.chillabs.nl )

Na de pauze maken we kennis Orlando Sardaro van Design8-BV. Orlando, van huis uit Industrieel ontwerper, verkoopt design tools o.a. Solid Thinking en Altair Inspire design software. Hij gaf een beknopte demo om concepten van designs te optimaliseren middels deze tools. Prachtige tools om de designer/engineer te ondersteunen in conceptontwikkeling. Alle deelnemers hebben een mail ontvangen, waarmee ze zelf de software kunnen downloaden om deze 14 dagen te testen. De ontwerper kan via een gebruikers vriendelijke interface complexe non-uniform surfaces en solids creeren en deze exporteren naar ieder soort CAD systeem. Met deze tools kan de engineer meer designer worden en de designer meer engineer. Een prachtige blend t.a.v. de twee vakgebieden.

David de Vries van Code Product Solutions gaf een presentatie hoe bij dit LDA lid de engineering software Optistruct Altair wordt ingezet om klanten te ondersteunen in hun product ontwikkeling. Optistruct helpt designers en engineers om op snelle wijze innovative, lichtgewicht en structureel efficiente designs te ontwikkelen. Via de link van Altair Inspire kunt u dit zelf ervaren. David illustreerde hoe de software kan ondersteunen in het zoeken naar b.v. de beste orientatie voor 3D printproducten met b.v. een grote overhang, waardoor minder of geen support materiaal nodig is. Goed om te weten dat Code Product Solutions u kan ondersteunen via design engineering en dat direct bij u in de regio.
www.code-ps.com

Rinus van den Berg
23-02-2019

collage LDA kennismeeting 21 2 2019